byrokraattinen joulusatu

EME SAISTO

Kuva: Lili Eweis

Käkikello tikittää seinällä, takkatuli loimuaa. Lasten kirjeet ovat notkuvissa pinoissa työpöydällä ja lattialla, ja niiden lomassa piileksivät elintärkeät lisätyövoiman rekrytointilomakkeet, Euroopan Unionin poroviraston lupa-asiakirjat, järjestelemättömät kiltteysraportit ja viimevuotinen musta lista. Kaiken keskellä istuu Joulupukki työpöytänsä takana ja hikoilee. Hikipisarat valuvat tonttulakin alta Joulupukin parran joukkoon, Pukin lakki valuu silmille ja nenäkin valuu, sillä kaiken kukkuraksi Pukki on saanut jostain jouluflunssan, juuri ennen vuoden kiireisimpiä työpäiviä. 

Viime joulun jälkeen porojen ammattiliitto
organisoi joukkoirtisanoutumisen protestoidakseen sitä,
kuinka pitkä aattoilta on
ja taitettava taivalkin on kovin valoton.

Vapaalle ei kuitenkaan ole aikaa, sillä kirjeet ovat lukematta, lomakkeet täyttämättä ja uudet porot rekrytoimatta. Viime joulun jälkeen porojen ammattiliitto organisoi joukkoirtisanoutumisen protestoidakseen sitä, kuinka pitkä aattoilta on ja taitettava taivalkin on kovin valoton. Uuden porotyövoiman rekrytointi on siis välttämätöntä, jotta aattoillan alimiehitys ei aja viimeisiäkin poroja burn outtiin. Vaikka Korvatunturin HR-puolen tontut ovat ahkeraa väkeä, Joulupukki tahtoo kuitenkin hoitaa rekrytointiprosessin itse. Hänhän se loppujen lopuksi viettää koko jouluaaton porojensa kanssa, ja yhteishenki ja niin sanottu hyvä pössis on tärkeää kaikkien työhyvinvoinnille. 

Joulupukki ottaa hyvin vakavasti tehtävänsä lasten suosikkina ja joulumielen levittäjänä, eikä armoton työmoraali anna Pukille hetkeäkään aikaa levätä. Edellisen kerran Pukki vietti vapaapäivää elokuussa, kun Korvatunturin pikkujouluja oli päätetty säästösyistä aikaistaa neljällä kuukaudella. Tuohon aikaan ainoat Korvatunturin työntekijät olivat Pukin itsensä lisäksi elintarvikehuollon päällikkö Joulumuori ja rekiosaston johtaja Petteri, jotka olivat juuri palailleet kesälomiltaan parahiksi firman pikkujouluja varten. Kolmeen pekkaan juotuna Muorin glögiboolia oli riittämiin kaatamaan vanhan ukon seuraavaksi päiväksi sänkyyn potemaan pääkipujaan, joten hänen oli pakko pitää vapaapäivä. Joulupukki jaksoi vain toivoa, että kotikutoisessa karaokessa laulettu All I Want for Christmas Is You unohtuisi Muorilta ensi jouluun mennessä. 

Joulupukin työmäärä on viime vuosina kasvanut vakavien imago-ongelmien vuoksi. Kansainvälisen Taruhahmojen yhdistyksen alaisuudessa toimivan uskottavuusviraston laskelmointilautakunnan vuotuinen raportti kertoo Joulupukin imagon rapistuneen. Joulupukkiin uskovien lasten määrä on matemaattisten mallinnusten mukaan laskemassa alle kriittisen viidenkymmenen prosentin rajan seuraavien kahden kvartaalin aikana, ellei korjaavia toimenpiteitä suoriteta välittömästi. Muiden tunnettujen satuolentojen, kuten Hammaskeijun, Nukkumatin ja Antti Tuiskun uskottavuus on sen sijaan ollut kasvussa. Joulupukki painaa pitkää päivää kuratoidessaan toimintasuunnitelmaa lautakunnalle lähetettäväksi, ja siinä sivussa lukemattomien kirjeiden kasat vain kasvavat.

Jouluaaton aikataulu on mietittävä kokonaan uudestaan, sillä EU:n poroviraston ilmatiemääräyksiin on tullut kriittisiä muutoksia. Edellisviikolla tullut ilmoitus Joulupukin vanhan poronlentoluvan lakkauttamismääräyksestä on jo ehtinyt hukkua työhuoneen lattialla vellovaan paperimereen, mutta onneksi mukana tullut uuden poronlentoluvan hankinta-asiakirja sekä mukana vaadittavat lentoreitti-liitteet maanosakohtaisine erillisliitteineen ovat tallella pöydällä. Uusi lentolupa vaaditaan, sillä vanhat tutut lentoreitit eivät enää sovi lennettäviksi. Tänä vuonna joulunajan lentoja miettiessä on nimittäin päätetty priorisoida Taylor Swiftin joulukiertuetta, jonka hän luonnollisesti lentää omalla yksityiskoneellaan. 

Työpöydällä olevat paperit ovat kämmenhiestä tahmeita, kun Joulupukki kaivelee kuumeisesti paperikasoja. Kynttilät palavat yksitellen loppuun ja käkikello kukkuu keskiyön merkiksi, mutta Joulupukin päivä ei vieläkään ole pulkassa. On vielä luettava loppuun lasten kirjeet, päivitettävä musta lista, täytettävä tutkimuskeskuksen pyytämä raportti lasten moraalisesta kehityksestä ja haettava uutta rekivakuutusta. Rekivakuutusta varten on tottakai täytettävä reenkäyttöanalyysi, jonka lomake lienee hautautunut jonnekin joulukuusenkaatolupalomakkeiden, tonttujen työehtoehtosopimusten ja glögitutkimuksen meta-analyysien alle, jotka kaikki on hoidettava hyvissä ajoin ennen aattoaamun kiireitä. Onhan jouluun vielä kolme päivää. 

Leave a Comment